Ik werk volgens de principes van niet-directieve therapie, ook bekend als Rogeriaanse therapie, ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Carl Rogers. Deze methode benadrukt samenwerking: jij en ik werken samen aan jouw proces. Mijn rol verschuift van vertrouwenspersoon naar onderzoeker, van docent naar coach.
Daarnaast maak ik gebruik van het gespreksmodel van Gerard Egan, dat uit drie fasen bestaat:
- Verhelderen: We maken de hulpvraag duidelijk en brengen jouw situatie in kaart.
- Nuanceren: Door inzichten en reflectie werken we toe naar een omslagpunt.
- Werken: We brengen de gewenste veranderingen in de praktijk.
Het proces volgt het H-model, waarin we vanuit jouw huidige situatie samen obstakels overwinnen en toewerken naar een haalbaar doel en uiteindelijk de hoogst mogelijke uitkomst.
“Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken.”
Marcus Aurelius
Romeins Keizer 121- 180)
Duur en flexibiliteit van de therapie
De duur van de therapie verschilt per persoon en hangt af van de aard van de klachten. Soms volstaat een traject van enkele maanden, terwijl bij complexere situaties langere begeleiding nodig kan zijn.
Daarnaast bied ik de mogelijkheid om sessies buiten te doen. Wandelen in de natuur – bijvoorbeeld in de polders en langs de plassen – kan een positieve invloed hebben op het proces. Deze bewegingsvrijheid helpt vaak om gedachten te ordenen en nieuwe perspectieven te vinden.
Heb je hulp nodig om weer balans en richting in je leven te vinden? Neem contact met me op, dan bespreken we samen wat ik voor je kan betekenen.
Kwaliteit en erkenning
Om de hoogste kwaliteit en professionaliteit te waarborgen, ben ik geaccrediteerd door erkende beroepsverenigingen, waaronder BATC, VBAG, NVST, CAT en KTNO. Dit betekent dat mijn werkwijze voldoet aan strenge kwaliteitseisen en erkend wordt binnen de complementaire en natuurgerichte zorg. Zo ben je verzekerd van deskundige en verantwoorde begeleiding.